Waarom moet ik mijn autobanden omwisselen?

Autobanden zijn een van de onderdelen die een automobilist jaarlijks voor kop pijn zorgt. Je moet ze vaker vervangen/wisselen dan andere onderdelen van je auto. Het ligt namelijk aan of je winterbanden of zomerbanden hebt. En je rijgedrag speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Door een agressief rijgedrag slijten je banden veel sneller. Bij agressief rijgedrag moet je denken aan onnodig hard remmen, scherpen bochten nemen of veel op een aangedreven as rijden.

Door je banden regelmatig om te wisselen, slijten de voorbanden en achterbanden gelijkmatig, en kan je lager blijven rijden op dezelfde set banden. Bovendien verbetert het de wegligging van je auto, waardoor je comfortabeler en uiteindelijk ook zuiniger rijdt.

Naast dat het je geld bespaart, is het ook veiliger. Want de voorbanden slijten meer dan de achterbanden.En dat kan voor gevaarlijke verkeers situaties opleveren. Doordat de voorbanden minder grip hebben dan de achterbanden, kan je op een nat wegdek slippen.

Omdat de meeste auto’s voorwielaandrijving hebben, slijten de voorbanden sneller dan de achterbanden. Daarom adviseert kwikfit om na elke 10.000 á 15.000 kilometer je voorbanden kruislings met de achterbanden te verwisselen. Zo slijten uw banden gelijkmatiger.