EEN apk keuring HOEFT NIET DUUR TE ZIJN

wat kost een apk keuring?

Wat kost een APK keuring eigenlijk? Automobilisten zijn hier niet dagelijks mee bezig. Het is immers een jaarlijks afspraak die gemaakt. Waar veel mensen de mist in gaan is dat de kosten voor een APK keuring enorm kunnen verschillen. 

APK keuring is sinds 15 september 1985 door de wet verplicht. Het kan voorkomen dat jouw auto niet meteen door de keuring heen komt, dan wordt er vaak kleine onderhoud uitgevoerd. LET WEL OP Dat deze kleine onderhoud geen onderdeel is van de APK. Veel mensen halen APK en onderhoud door elkaar. Dat komt omdat deze vaak in één dag gedaan worden. Reden voor de kleine onderhoud is dat je weer snel en veilig de weg op kan. De kosten voor dit onderhoud komen dus altijd bovenop de kosten voor de APK keuring. Wil je weten wat er gecontroleerd wordt tijdens de APK keuring? Kijk dan bij de meest gestelde vragen over apk keuring.

 

APK vergelijken

Apk keuring vergelijken

Op deze website kun je eenvoudig de top 3 aanbieders van apk keuringen vergelijken. Vervolgens selecteer je de aanbieder die je het best bij je past. Je kunt de keuring vergelijken op de kosten van de apk-keuring, het aantal vestigingen dat de aanbieder heeft en de betalingswijze voor het online boeken van de apk keuring.

APK keuring online boeken

Tegenwoordig kun je de apk heel eenvoudig online boeken op de datum en tijdstip die jou het beste uitkomt. Dat is wel zo handig en hoef je niet te wachten tot de garage van de apk telefonisch bereikbaar is. Vervolgens kun je er voor kiezen om het bedrag gelijk online te betalen of deze pas op locatie te betalen. 

Meest gestelde vragen over apk keuring

Tijdens de APK keuring let de keurmeester naar de volgende punten:

  • Remmen
  • Wielophanging
  • Schokdempers
  • Banden
  • Stuurinrichting
  • Verlichting
  • Carrossiere
  • Olielekkage

Ook wordt een roetmeting uitgevoerd voor de dieselmotors met een bouwjaar van 1980 of later en zonder OBD tijdens de apk keuring. 

Voor benzine- of LPG-motor met een bouwjaar van 1993 of later met een katalysator moet een viergasmeting ondergaan. Viergasmeting wordt uitgevoerd om de uitstoot van de uitlaatgassen te controleren. Ieder benzine- of LPG-motor moet zich aan de wettelijk uitstoot percentages houden.

Sinds 1999 werd de kilometerstand een wettelijk verplicht onderdeel van de apk. Alle kilometerstanden van Nederlandse autovoertuigen worden door de stichting Nationale Auto Pas (NAP) bij gehouden in de NAP databank.

De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. En is sinds 15 september 1985 door de wet Europese wetgeving verplicht. 

Het is verboden om op de openbare weg te rijden met verlopen (geen) apk. Als de APK verlopen is, wordt schade die je veroorzaakt vaak niet vergoed door je autoverzekering. Ook kun je een boete krijgen van de politie (140 euro, exclusief 9 euro administratiekosten. gegevens 2019en ook is het mogelijk dat RDW een boete stuurt. 

Wel is het toegestaan om op de openbare weg te rijden van huis naar apk station, garagebedrijf MET EEN APK AFSPRAAKBEVESTIGING. Die heb je namelijk nodig bij aanhouding. 

Voor de APK keuring bestaat er geen standaard-tarief. Het tarief wordt bepaald door het bedrijf dat de APK keuring uitvoert. Bij sommige garagebedrijven is de apk vaak kosteloos als deze wordt gecombineerd met een onderhoudsbeurt. Kies je alleen voor een APK keuring dan kan je voor 15 tot 50 euro betalen voor een APK keuring .

U kunt uw auto laten keuren bij reparatiebedrijven en keuringsstations in Nederland die door het RDW zijn erkend. Alle reparatiebedrijven en keuringsstations beschikken over een erkend RDW sticker.

Er zijn verschillende soorten auto’s en daarom zijn er ook meerdere regels rondom het keuren van de APK. Hieronder voor alle verschillende auto’s de informatie wanneer deze gekeurd moet worden.

Soort auto

Wanneer APK?

Benzine auto of elektrische auto van na 1 januari 2005

De eerste APK keuring moet gedaan worden wanneer de auto 4 jaar oud is. De tweede keuring vindt plaats als de auto 6 jaar oud is, de derde vindt plaats wanneer de auto 8 jaar is. Daarna zal de APK jaarlijks moeten worden uitgevoerd. 

Auto die rijdt op diesel of LPG

De eerste APK keuring moet gebeuren wanneer de auto 3 jaar oud is, daarna elk jaar. 

Benzine auto of elektrische auto van voor 1 januari 2005 (niet ouder dan 30 jaar)

De eerste APK keuring moet gebeuren wanneer de auto 3 jaar oud is, daarna elk jaar. 

Auto van 30 jaar of ouder

1 keer per 2 jaar dient de APK plaats te vinden

Auto van voor 1960

Uw auto hoeft niet meer naar de APK keuring 

Bron: https://www.vakgarage.nl/apk-keuring/wanneer-apk

Als uw auto naar aanleiding van de APK, reparaties nodig heeft, wordt deze afgekeurd. U heeft dan 2 maanden de tijd om uw auto te laten repareren. Gedurende 2 maanden mag u met de auto alleen op de openbare weg worden gereden van het APK-station naar het reparatiebedrijf. 

Als uw auto weer gerepareerd is, wordt deze weer goedgekeurd door de keurmeester. LET WEL OP! de reparaties moeten vóór de vervaldatum van de lopende periode worden uitgevoerd. Dat is ook de reden waarom u de APK altijd twee maanden voor de vervaldatum mag laten uitvoeren.

Check vervaldatum apk keuring

Wil je weten wanneer je auto gekeurd moet worden, controleer dan de vervaldatum voor je auto. Het moment dat de auto gekeurd moet worden hangt van een aantal zaken af. Gaat het om een benzine- of dieselauto? Wanneer is de auto op naam gezet? Wat is het bouwjaar van de auto? En wanneer is de auto voor het laatst gekeurd? Lees alles over de regelgeving van de apk-keuring.